Historie


Op 11 mei 1973 werd in Eygelshoven door Karel Langen JC Hei-Sei-Do opgericht. In september 1973 verhuisde de vereniging naar de mijnterreinen op Berenbos. De vereniging vestigde zich in het transformatorhuis van de Domaniale Mijn. Daarvoor moest het transformatorhuis een grote transformatie ondergaan! Uit de voor afbraak bestemde St. Petruskerk te Chevremont werd hout gesloopt voor de vloer. Met schotten uit flats werden kleedkamers gemaakt. Uit de oude Ondergrondse Vakschool werden radiatoren gehaald en met vereende krachten werd het gebouw leefbaar gemaakt.

 

In 1974 wist men beslag te leggen op het vroegere penningslokaal van de Domaniale Mijn, dat grensde aan het transformatorhuis. Dit penningslokaal werd omgetoverd tot prachtig betegelde doucheruimte. Tenslotte werd in 1975, voor de veiligheid, een lambrisering aangebracht.

 

Omdat de oude gebouwen aan vervanging toe waren, werd in 1981 begonnen met de nieuwbouw. Na hard werken kon in februari 1982 de huidige accommodatie in gebruik genomen worden.

 

Niet alleen de accommodatie van de vereniging was gedurende de jaren aan veranderingen onderhevig, ook de vereniging zelf was vol in beweging.

Na lang aandringen van Harry van Avesaath uit Swalmen werd in 1982 door Karel Langen Hei-Sei-Do Swalmen opgericht. Karel bleef volhouden dat hij maar 5 jaar les zou geven in Swalmen. Uiteindelijk werden dat bijna 30 jaar.

 

De eerste trainingen in Swalmen werden gegeven in de zaal van ’t Zwaantje. De animo voor judo was zo groot dat de locatie al snel te klein werd. Daardoor werd er uitgeweken naar de gymzaal in gemeenschapshuis Gevaren. In deze zaal heeft de vereniging lang getraind en hier is dan ook flink wat gezweet door vele judoka’s. Toen Gevaren toe was aan verbouwing, moest Hei-Sei-Do Swalmen gaan verhuizen. Voor korte tijd werd er getraind in gemeenschapshuis de Robijn. Ook de Robijn werd verbouwd. Via Frank Lutgens zijn we destijds terecht gekomen in de gymzaal van B.S. de Heide waar we tot eind 2009 iedere donderdagavond getraind hebben. Vanwege de afbraak van deze zaal, werd vanaf 2010 getraind in de gymzaal van basisschool St. Lambertus. Daar wordt nu nog elke donderdagavond de training gegeven.

 

Samen met zijn dochter Jacqueline Langen is Karel jaren lang de bezielende figuur in de vereniging geweest. Op vrijdag 29 april 2011 hebben we na een slopende ziekte met groot verdriet afscheid moeten nemen van Jacqueline en op zondag 14 juli 2013 hebben we afscheid moeten nemen van meester Karel Langen. Dankbaar gaan we door met alle kennis en kunde die we van Jacqueline en Karel meegekregen hebben. De judo trainingen worden nu verzorgd door Chris Janssen, Peter Verlinden, Jacques Meuter, Jutta Goovaerts, Juul Janssen, Marloes Ruijters en Tom Kamphuis. Technische trainingen judo worden door Marco Colson en Chris Janssen verzorgd. Jiujitsu trainingen worden verzorgd door Leon Simons en aikido trainingen worden verzorgd door Paul de Gruiter. Jan Peters is onze supervisor.