Judo


Trainingen Swalmen

De Judo trainingen in Swalmen worden iedere Dinsdag en Donderdag (met uitzondering van vakanties en lesvrije dagen) gegeven op vaste tijden.

1e groep (vanaf 4 jaar): van 17:00 tot 18:00 uur

2e groep (vanaf 8 jaar): van 18:00 tot 19:15 uur

3e groep (vanaf 15 jaar): van 19:15 tot 20:30 uur

 

 

 

Het ontstaan van judo

Judo is een verdedigingssport afkomstig van Japan. De sport is omstreeks 1882 ontworpen door Jigoro Kano. Jigoro Kano bestudeerde verschillende verdedigingskunsten. Hij was echter op zoek naar een manier om de tegenstander uit te schakelen, zonder deze te verwonden. Bedoeling was dat kracht hier geen enkele rol in zou spelen. Deze verdedigingskunst noemde hij judo. ‘Ju’ is Japans voor ‘zacht’ en ‘do’ betekent ‘weg’. Judo betekent dus ‘zachte weg’. In 1882 richtte Jigoro Kano de eerste judoschool op. Deze kreeg de naam ‘Kodokan’.

 

Wat is judo dan?

Bij judo is het de bedoeling om een partner volgens de regels te werpen of op de grond in bedwang te houden. Bij judo wil je met minimale inspanning het maximale resultaat kunnen bereiken. Balans en controle zijn daarbij essentieel. Judo kent zeer veel verschillende technieken om tot dat resultaat te komen. Hierbij spelen ook de grondvormen van bewegen een zeer grote rol. Denk hierbij aan lopen, trekken, duwen, tillen, dragen, balanceren, schuiven en rollen. Verder staan respect, beleefdheid, hygiëne en houding bij judo in een hoog vaandel. Ook hier wordt veel aandacht aan besteed. Dit alles maakt judo tot een zeer veelzijdige sport.


Waarom judo?

Er zijn verschillende redenen waarom iemand de judosport beoefend. De een wil lekker recreatief bewegen, terwijl de ander graag bezig is met wedstrijden. Bij Hei-Sei-Do Sport leggen we de nadruk op het recreatief bewegen. Het beoefenen van judo vereist inspanning van zowel lichaam als geest. Deze inspanning werkt tegelijkertijd ook ontspannend.

 

Kinderen en judo

Natuurlijk kunnen kinderen ook de judosport beoefenen. Het is zelfs zeer goed voor kinderen om aan judo te doen. Omdat bij judo het hele lichaam gebruikt wordt, is dit een zeer goede sport voor de motoriek. Kinderen leren ook respect te hebben voor anderen en elkaar op een goede manier te behandelen. Ook leren kinderen zich beter te concentreren en leren ze bepaalde bewegingen meer gecontroleerd uit te voeren. Judo heeft ook een zeer positieve invloed op het zelfvertrouwen van een kind. Kinderen die te rustig zijn worden mondiger en kinderen die te mondig zijn worden rustiger. Ook leren kinderen bij judo omgaan met winnen en verliezen. Heel belangrijk is natuurlijk dat kinderen met judo hun energie kwijt kunnen. Omdat er voor kinderen niets leuker is dan spelletjes doen en stoeien, voegen we veel spelelementen en stoeivormen toe aan onze lessen. Heel belangrijk vinden we dat dit op een speelse, maar toch verantwoorde manier wordt gedaan.